Hyvinvointi – kuka huolehtii jos et Sinä itse?

Olen monelta asiakkaaltani kysynyt kysymyksen: ”Kuka on tärkein henkilö sun elämässä?” Vastaus yleensä kuuluu: ”Puoliso, lapset, äiti, isä, sisko, veli, serkku, paras kaveri…”

Väärin! Oikea vastaus on ”Minä”.

”No joo, no en mä nyt ajatellu sitä niin” on tyypillinen vastaus.

Jos sun vastaus kysymykseen, kuka on tärkein henkilö sun elämässä, on joku muu kuin sinä itse, niin silloinhan se tarkoittaa, ettet pidä itseäsi arvokkaimpana, joten seuraava kysymys kuulu: ”Miksi ihmeessä et?”

Jokainen, joka on koskaan lentänyt jonnekin, tietää sen saman vanhan litanjan turvallisuusohjeista, joka selostetaan ennen lähtöä: ”Aseta happinaamari ensin itsellesi ennen kuin autat muita.” Oletko koskaan miettinyt miksi näin? Aika looginen vastaus on, että jos sulla ei happi kulje, et voi auttaa muita.

Niinpä.

Mietitään tätä ideaa vähän laajemmalla skaalalla. Tärkein henkilö sinun elämässä kuuluisi saada kaiken huomion ja tällöin asetat hänen hyvinvointinsa kaiken edelle, eikö? Eli kysytään kysymys toisin päin: ”Pystytkö SINÄ auttamaan sun raikkaimpias, jos et pidä huolta sun omasta hyvinvoinnistasi?”

Vain sinä voit vaikuttaa omaan hyvinvointiisi, mutta älä pidä sitä itsestäänselvyytenä. Jos sinä et voi hyvin, ei ihmiset ympärilläsikään voi hyvin. Jos sinä et pidä huolta omasta hyvinvoinnistasi, et jaksa huolehtia muidenkaan hyvinvoinnista. Elämässä raha tulee vastaan monessakin asiassa, mutta omalle hyvinvoinnille ei pitäisi ensimmäisenä asettaa sitä tiukinta budjettia, tai josta lähdetään ensimmäisenä karsimaan. Enkä kuitenkaan tarkoita että pitää ruveta super itsekkääksi ja vain ajatella itseään, mutta oma hyvinvointi pitää olla asetettuna korkealle jalustalle arvoasteikolla ja pitää se mielessä kun teet valintoja.

Keinoja, joilla omaa hyvinvointia hoidetaan, on monia. Kaikki riippuu siitä, mistä sinä itse tykkäät. Liikunta-alan ammattilaiset saattavat antaa usein kuvan, että vain kovalla rääkillä olisi vaikutusta hyvinvointiin. Haluan kuitenkin tehdä nyt selväksi, että kaikki alkaa ja riippuu Sinusta! Toki siitä ei pääse mihinkään, että liikunnalla ja hyvällä peruskunnolla on iso merkitys meidän hyvinvoinnin ja jaksamisen kannalta – sekä fyysisen että välillisesti myös henkisen. Ja muista henkinen hyvinvointi on vähintäänkin yhtä tärkeää kuin fyysinenkin, koska ihminen on kuitenkin kokonaisuus. Mutta siis toki jos nautit kuukausittaisesta kasvohoidosta tai vaikka manikyyristä, TEE SE! Tai jos sulle parasta sielunhoitoa on kunnon hikitreeni hyvän musiikin tahtiin, TEE SE! Tai jos taas saat suurimmat kiksit matkustelusta tai hyvästä ruoasta, TEE SE! Kun arvostat itseäsi ja elämääsi ja haluat pitää huolta omasta hyvinvoinnistasi, ymmärrät myös enemmän, mikä on sinulle, kropalle ja mielelle, hyväksi – ja teet valinnat omassa elämässäsi sen mukaan. Eli jäätkö sinne sohvan pohjalle syömään herkkuja ja jätät treenit kaverin kanssa välistä ilman mitään hyvää syytä – taas? Vai lähdetkö treeneihin ja samalla vaihtamaan kuulumisia, jolloin pääset samalla nauttimaan sekä hyvästä seurasta että siitä treenin jälkeisestä hyvästä olosta?

Kehotan siis kaikkia harrastamaan liikuntaa ja kehonhuoltoa säännöllisesti, pitämään huolta hyvästä peruskunnosta ja syömään terveellistä, puhdasta ruokaa. Tärkeintä kuitenkin on se, että löydät sen sulle sopivan tavan nauttia ja pitää huolta hyvinvoinnistasi. Näin myös saat sitä kuuluisaa ”omaa aikaa” ja tehtyä just sitä, mitä kehosi pyytää.

Eli voidaanko sopia, että tästä lähtien kuuntele itseäsi, hoida omaa hyvinvointiasi ja harjoittele asettamaan välillä omat tarpeesi etusijalle.

Just Do It! – niin kuin erään urheilumerkin tunnuslausekin kehottaa tekemään.

Huolehdi liikkuvuudestasi venyttelemällä säännöllisesti. Yhdessä kaverin kanssa saatte samalla kuulumiset vaihdettua ja huollettua kehoa!

 

Tsemppiä! <3

Jannica

Close

50% Valmis

UNOHDA ERGONOMIA, LISÄÄ LIIKE!

Tilaa ilmainen opas tästä, jossa opetan sinulle kaksi helppoa liikkuvuustestiä sekä saat heti vinkit, joilla parannat liikuvuuttasi!