Hyötyliikunta lokakuu

Tässä menneellä viikolla ihastelin eräänä päivänä ihanaa aurinkoista syyspäivää ja sen innoittamana päätin, että menen kävellen töihin. Olin menossa ohjaamaan ryhmäliikuntatuntia erääseen yritykseen, joka sijaitsee kotoani n. muutaman kilometrin päässä. Käyn siellä ohjaamassa viikkoittain ja vaikka matka ei ole kovin pitkä, tulee sinne useimmiten mentyä autolla. Toisaalta yleensä olen ollut päivällä jossain muualla töissä, josta tulen suoraan sinne. Mutta tällä kertaa satuin olemaan kotona ja päätin varata tarpeeksi aikaa, jotta varmasti ehdin sinne kävellen.

Ja oli kyllä niin oikea päätös!

Oli ihana, hieman kirpsakka syksyinen sää. Laitoin musiikit soimaan ja lähdin tallustaa. Siinä samalla kävellessäni aloin miettimään, miten sitä onkaan niin tottunut autoon tai julkiseen liikenteeseen. Kesällä sitä tuli edes välillä taitettua työmatkat pyörällä, mutta nyt kun säät alkaa viilenemään huomaa, ettei sitäkään tule enää tehtyä. Ja varsinkin niinä päivinä, jolloin on onnistunut varaamaan kalenterin täyteen töitä ja kaikkea muuta, ettei ole aikaa treenille tämä ”hyötyliikunta” pitäisi korostua.

Hyötyliikunta/arkiliikunta voi olla mitä vain päivän mittaan tapahtuvaa liikkumista, mikä ei ole varsinaista vapaa-ajan liikuntaa (jumppaa tai muuta ”treeniä”). Se voi olla esim. työmatkan taittamista pyörällä, kävellen, juosten tai vaikka siivoamista tai portaiden kävelyä hissin sijaan.

UKK-instituutti on listannut monia positiivisia vaikutuksia, mitä hyötyliikunnalla voi olla terveyteen. Se voi auttaa mm. painonhallinnassa ja parantaa kestävyyskuntoa. Hyötyliikuntaa kannattaa lisätä omaan arkeensa, koska se lisää kokonais energiankulutusta päivässä. Hyvä tavoite olisi saada siitä elämäntapa siinä missä syöt ja nukut.

Mitä jos tehtäisiin tulevasta lokakuusta hyötyliikunta kuukausi? Haastan sut mietitään mitä hyötyliikuntaa voisin tänään tehdä. Tavoittele sitä 10 000 askelta päivässä ja jos työ-/koulupäivän jälkeen ne ei ole tulleet kasaan niin nyt viimeistään sulla on hyvä syy lähteä vaikka koko perheen voimin iltakävelylle! Hyötyliikuntaa on myös mm. lapsen kanssa leikkiminen niin nyt olisi loistava syy jättää puhelin hetkeksi pöydälle ja lähteä lähimpään leikkipuistoon touhuamaan!

Jos teknologia kiinnostaa, niin askeleiden mittaamiseen löytyy nykyään, vaikka mitä välineitä, kuten sitä varten kehitettyjä sovelluksia. Monesti nämä antavat pienen lisäboostin kun saat seurattua omaa tekemistäsi. Voitte vaikka työporukalla ottaa leikkimuotoisen kisan, kuka saa eniten askeleita kerättyä per viikko.

Tähän on hyvä pyhittää kokonainen kuukausi eikä vaan esim. viikko, jotta voimme saada hyötyliikunnasta edes jonkinlaisen tavan ja otetaan se meidän päiviimme pysyäkseen! Eli keskity tämä kuukausi oikein kunnolla tekemään hyötyliikunnalle suotuisia valintoja mitä ne sitten ikinä ovatkaan.

Vinkki: Jos teidän työpaikka on monessa kerroksessa ja portaita on monta sataa niin mitä jos menisit edes yhden kerroksen välin portaita ja vaikka loput hissillä? Voilà siinä sulle helppoja askeleita eikä kuitenkaan tarvi mennä palaveriin hiki hatussa.

Haluaisin ehdottomasti nähdä ja kuulla millaisia hyötyliikunta tekoja olet tehnyt! Näin sosiaalisen median aikakaudella se onnistuu helposti:

Laita kuva faebookiin tai instagramiin ja lisää siihen #hyötyliikuntakunniaan #arjenpienetvalinnat niin käyn fiilistelemässä kuviasi ja mikä parasta pystyt tsemppaamaan kaverisinkin parempiin valintoihin antamalla vinkkiä omista arjen pienistä valinnoistasi, koska nimenomaan niillä valinnoilla on merkitystä! 😉

Tsemppiä parempiin valintoihin!

Jannica

Lähde: http://www.ukkinstituutti.fi/tietoa_terveysliikunnasta/liikkumaan/arkiliikunta_hyotyliikunta_perusliikunta

Close

50% Valmis

UNOHDA ERGONOMIA, LISÄÄ LIIKE!

Tilaa ilmainen opas tästä, jossa opetan sinulle kaksi helppoa liikkuvuustestiä sekä saat heti vinkit, joilla parannat liikuvuuttasi!